Tüp bebek tedavisi doğal yolla bebek sahibi olamayan çiftlere yardımcı olan tedavilerden bir tanesidir. Tüp bebek tedavisinin son aşaması olan embriyo transferinde embriyo rahme transfer edilir ve gebeliğin gerçekleşmesi beklenir. Gebeliğin başladığını anlamak için transfer sonrası hemen test yapılması mümkün olmayıp iki hafta kadar beklenmesi gerekir.

Embriyo transferi sonrası beklemeniz gereken iki haftalık süre boyunca vücudunuzda meydana gelen belirtilerin gebelikten kaynaklanıp kaynaklanmadığını merak edebilirsiniz. Bu süreçte yaşanan belirtiler bazen gebelikten kaynaklanabilmekle birlikte bazense tedavide kullanılan ilaçlardan kaynaklanabilmektedir. Bu nedenle yaşadığınız belirtilerin gebeliğe işaret ettiğinden kesinlikle emin olmanız mümkün değildir.

Embriyo transferinden sonra yaşanabilen tüp bebek tutma belirtilerinden bazılarına bu yazıda göz atabilirsiniz.

Tüp Bebek Tutma Belirtileri Nelerdir?

Tüp bebek tedavinizde embriyo transferinden sonra gebelik testi yapılana kadar beklemeniz gereken iki haftalık süre boyunca embriyonun tutunup tutunmadığını anlamak için vücudunuzdaki belirtileri takip etmeye başlamış olabilirsiniz.

Gebelik gerçekleştikten sonra bazen kısa zaman içinde belirti yaşamaya başlamak mümkün olmakla birlikte hiç belirti yaşamamak da normaldir. Bununla birlikte bu belirtiler bazen gebelikle ilgili olmayıp tedavide kullanılan ilaçların yan etkisi ya da adet döngüsünün sonucu olarak ortaya çıkabilmektedir. Bu nedenle yaşadığınız belirtilerin mutlaka gebelik belirtisi olmayabileceğini ve belirti yaşamasanız dahi gebe kalmış olabileceğinizi unutmamalısınız.

Tüp bebek tutma belirtilerinden bazıları şu şekildedir:

Göğüslerde hassasiyet

Göğüslerde şişkinlik ve dokunulduğunda hassasiyet gibi belirtiler, gebeliğin ilk dönemlerinden itibaren ortaya çıkabilir. Ancak bazı kadınlarda adet döneminin yaklaşmasıyla da göğüslerde hassasiyet görülebilir. Bunun yanı sıra tedavide kullanılan hormonlar da göğüslerde hassasiyete yol açabilir.

Lekelenme

Embriyo transferinden birkaç hafta sonra iç çamaşırınızda lekelenme şeklinde hafif kanama fark edebilirsiniz. Yerleşme kanaması adı verilen lekelenme şeklindeki bu kanama, embriyonun rahim astarına tutunmasıyla meydana gelebilmektedir. Bu nedenle transfer sonrası lekelenme yaşamanız gebe kaldığınızı gösteriyor olabilir. Bununla birlikte her gebelikte yerleşme kanaması görülmemektedir.

Şişkinlik

Gebelikte salgılanan progesteron kaslarınızın gevşemesine ve sindirim sisteminizin yavaşlamasına neden olabilir. Bu da kendinizi normalden daha şişkin hissetmenize yol açabilir. Ancak tüp bebek tedavisinde takviye olarak kullanılan progeresteron da şişkinliğe yol açabilir.

Sancı

Embriyo transferinden yaklaşık bir hafta sonra kasık bölgenizde hafif sancı hissetmeniz, gebeliğin gerçekleştiği anlamına gelebilir. Bu süreden önce yaşanan sancının nedeni embriyo transferi prosedürünün kendisi olabilmektedir. Sancı bazense adet döneminin yaklaştığına işaret edebilmektedir.

Mide bulantısı

Gebelikle birlikte hormonlarda yaşanan değişim ve gebelik hormonu adı verilen hCG’de yaşanan artış nedeniyle mide bulantısı ve baş dönmesi hissedebilirsiniz. Embriyonun rahme tutunmasının ardından gebeliğin ilerleyen dönemlerinde plasentayı oluşturacak hücreler tarafından üretilir. Bu nedenle mide bulantısı genelde gebeliğin ilerleyen haftalarında ortaya çıkan bir belirtidir. Bu nedenle embriyo transferi sonrası mide bulantısı ve kusma yaşamanız halinde doktorunuzu bilgilendirmeniz önemlidir.

Yorgunluk

Gebelik, geceleri daha fazla uyumak istemenize, sabahları kalkmakta zorlanmanıza ve gün içinde kendinizi her zamankinden daha yorgun hissetmenize eden olabilir. Gebelikteki yorgunluğun nedeni hormonlardaki değişimlerden ve vücutta dolaşan kanın artması olabilmektedir. Bunun yanı sıra tüp bebek tedavisi sırasında kullandığınız hormon takviyeleri de kendinizi yorgun hissetmenize neden olabilir.

Vajinal akıntı

Gebeliğin başlarında östrojen üretiminin artmasıyla vajinal akıntıda artış olabilir. Gebelikte görülen vajinal akıntı genelde beyazdır ve kremsi yapıdadır. Bununla birlikte akıntı bazen enfeksiyon nedeniyle de meydana gelebildiği için akıntının rengi farklıysa, akıntı kokuluysa ya da yanma gibi belirtileriniz varsa doktorunuzla iletişime geçmelisiniz.

İdrara çıkma isteğinde artış

Gebelikte salgılanan hCG hormonu idrara çıkma sıklığının artmasına neden olabilir. Bu nedenle gebeliğin erken dönemlerinden itibaren daha sık idrara çıkma görülebilir. Ancak idrar yolu enfeksiyonu gibi sorunlar da idrara çıkma sıklığında artışa neden olabileceği için idrar yaparken yanma, ağır ya da ateş gibi belirtileriniz varsa belirtilerinizle ilgili olarak doktorunuzu bilgilendirmeniz gerekir.

Hiçbir belirti olmaması

Gebeliğin erken dönemlerinde bazı kadınlarda belirti görülebilmekle birlikte bazı kadınlarda ise hiçbir belirti görülmemektedir. Bu nedenle yukarıda yer alan tüp bebek tutma belirtilerin hiçbirini yaşamıyorsanız, bunun son derece normal olduğunu ve embriyonun tutunmuş olabileceğini unutmamalısınız.

Embriyo Transferi Sonrası Gebelik Testi

Embriyo transferi sonrası gebelik testi yapmak için beklemek zor olabilse de transfer sonrası yaklaşık iki hafta beklemeniz, test sonucunun doğru çıkması açısından önemlidir. Transfer sonrası yaşadığınız tüp bebek tutma belirtilerinden bazıları progesteron takviyesi kullanmanız veya adet döngünüzde hormonlarınızda yaşanan doğal değişimler sonucu meydana gelmiş olabileceği için bunlar mutlaka gebe olduğunuz anlamına gelmemektedir.

Bunların yanı sıra embriyo transferi öncesi çatlatma iğnesi yapılması durumunda da gebelik testi için beklemek gerekir. Bunun nedeni çatlatma iğnesinin içinde bulunan hCG hormonunun gebeliğin teyit edilmesi amacıyla kullanılmasından kaynaklanmaktadır. Çatlama iğnesindeki hCG’nin vücudu terk etmesi belli bir zaman alabileceğinden dolayı testin erken yapılması, yalancı pozitif sonuç alınmasına neden olabilmektedir.

Embriyo transferi sonrası doktorunuz, gebelik testinden doğru sonuç alınabilmesi adına ne zaman test yapılması gerektiği konusunda sizi bildirecektir. Bunun için kanınızdaki hCG’nin rahme tutunan embriyo nedeniyle yükselmesi için beklemeniz gerekecektir. Bu süre embriyo transferinin zamanlamasına ve tedavi gördüğünüz kliniğe bağlı olarak 10-14 gün arasında değişebilmektedir.

Gebelik Testi Nasıl Yapılır?

Embriyo transferi sonrası doktorunuzun önerdiği süre kadar bekledikten sonra gebelik testi yapabilirsiniz. Gebelik testini doktorunuzun size söylediği süreden önce yapmamalısınız. 10-14 günlük süreyi beklemek zor olabilse de yumurtaların olgunlaşmasını sağlamak için yapılan çatlatma iğnesinde bulunan hCG belli bir süre kanda kalabildiğinden dolayı testten yalancı pozitif sonuç alınmasına neden olabilmektedir.

Eczaneden alıp yapabileceğiniz idrarda gebelik testleri güvenilir olmakla birlikte testten ne sonuç almış olursanız olun, yalancı pozitif ya da yalancı negatif sonuçla karşılaşabileceğiniz için sonucun doğru olup olmadığını anlamak adına kanda gebelik testi de yaptırmanız önerilir.

Kanda gebelik testinden alınan sonuçların idrarda gebelik testlerine göre daha güvenilir olduğu söylenebilir. Ayrıca kanda gebelik testinden alınan sonuçlar doktorunuzun süreci takip etmesine de yardımcı olacağından dolayı gebelik testinde doktorunuzun önerilerine uymanız önemlidir.


Kaynak: Bülent Tıraş

Tüp Bebek Tutma Belirtileri isimli bu yazımızı beğendiyseniz ve tüp bebek hakkında daha fazla şey öğrenmek istiyorsanız Tüp Bebek Nasıl Olur? isimli yazımızı da okuyabilirsiniz.